Varíme si paellu

31.10.2022

Chutným, výdatným a relatívne lacným jedlom, ktoré si naši hostia vo Vile Doliny radi pripravujú, je paella. Pochádza z Valencie na východnom pobreží Španielska, kde sa tradične varí na otvorenom ohni (u nás na kotline). Zvyčajne sa kombinujú spolu aspoň tri druhy mäsa (v našom recepte chorizo, kuracie a krevety), pestrofarebná zelenina a ryža. Veľmi dôležitý je pravý šafran, ktorý dodá paelle charakteristickú intenzívnu chuť, farbu a arómu.

Ilustračný obrázok z internetu
Ilustračný obrázok z internetu

Paella sa varí na špeciálnej panvici, ktorá je široká a nízka. Jedlo tak postupne prepája chute a lepšie sa rozloží teplota, aby sa rovnomerne piekli všetky miesta naraz. Vo Vile Doliny sú k dispozícii hneď dve paella panvice na kotlinu - jedna smaltovaná, druhá nerezová.

Panvice na paellu
Panvice na paellu

Na prípravu jednej plnej panvice (približne 10 porcií) potrebujeme:

  • aspoň 1 bežné balenie pravého šafranu (cca 10-12 g), ideálne dvojnásobok
  • 2 kocky zeleninového alebo kuracieho vývaru do 1 l vody
  • 6 lyžíc olivového oleja plus extra na pokvapkanie
  • 250 g choriza, nahrubo nakrájaného alebo inej vhodnej (stredne) pikantnej údeniny
  • 1 kg vykostených nakrájaných kuracích pŕs
  • 2 cibule nakrájané nadrobno
  • 5 strúčikov cesnaku nakrájaných nadrobno
  • 2 červené papriky bez semienok a nakrájané
  • 5 čajových lyžíc údenej mletej papriky
  • 500 g ryže na paellu alebo na rizoto (arboria, basmati)
  • 10 stredne veľkých paradajok, nakrájaných nahrubo
  • 200 g mrazeného (zeleného) hrášku
  • 500 g uvarených kreviet (chladených alebo rozmrazených)
  • na servírovanie petržlenovú vňať a 2 citróny nakrájané na kolieska na servírovanie
Ingredience
Ingredience
Odporúčaný postup prípravy:
  1. Šafranové pramienky vložíme do vývaru a necháme lúhovať, kým pripravíme zvyšok paelly.
  2. Na panvici rozohrejeme trochu oleja. Vložíme chorizo ​​a smažíme, kým nebude chrumkavé a neuvoľní sa olej. Chorizo ​​vyberieme, odložíme bokom, pričom olej necháme na panvici. 
  3. Na tú istú panvicu dáme kuracie mäso a opäť smažíme, kým mäso nie je zlaté a prepečené. Mäso znova vyberieme, pričom šťavu necháme na panvici. 
  4. Do panvice nalejeme znova trochu oleja a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania opekáme, kým nezmäknú a nezačnú sa farbiť na hnedo. Vmiešame nakrájanú aj mletú papriku s ďalšou lyžicou oleja a za stáleho miešania opekáme ďalšie 1-2 minúty. Panvica by mala mať na dne veľa chrumkavých hnedých kúskov.
  5. Pri vyššej teplote rýchlo vmiešame suchú nepremývanú ryžu, aby sa dobre obalila v oleji a potom zalejeme vývarom s vylúhovaným šafranom. Pridáme podľa potreby ešte asi pol litra až liter vriacej vody. Z dna panvice priebežne drevenou varechou zoškrabujeme lepkavé hnedé kúsky.
  6. Opečené kuracie kúsky vrátime na panvicu a pridáme nakrájané paradajky. Panvicu prikryjeme a varíme na miernom ohni približne 10 minút, raz alebo dvakrát premiešame. Hrach, krevety a opečené chorizo ​​rozložíme navrch, znova prikryjeme a necháme variť ďalších 10 minút alebo kým nie je ryža uvarená a nevsaje väčšinu tekutiny v panvici. 
Varíme si paellu
Varíme si paellu

Panvicu opatrne stiahneme z ohňa, položíme na drievka alebo podložky pod hrnce, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút odpočívať. Niekoľkokrát premiešame, aby sa prísady premiešali, osolíme podľa chuti a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kolieskami citróna, podľa chuti aj s extra kvapkou oleja či čerstvo pomletým chili. Dobrú chuť!

Hotová paella
Hotová paella

Niekoľko praktických rád:

  • kotlinu umiestnite do vzdialenosti najmenej 3 metre od najbližšej steny kvôli prevencii pred požiarom či prípadným poškodením strechy/omietky a majte po ruke pripravenú pokrievku (nájdete na kotline alebo v kuchyni) pre prípad vznietenia oleja (na panvici), v žiadnom prípade nelejte na horiaci olej vodu!
  • ak máte čelovku, vezmite si ju, večer pomôže aj pri zapnutom senzorovom osvetlení  
  • využite prenosný nerezový servírovací vozík a majte všetky pripravené prísady poruke pri kotline
  • na správnu intenzitu ohňa vám úplne stačí jedno až dve horiace polienka
  • jemne pripálená paella je úplne OK, tak chutí najlepšie 😊
  • paellu narozdiel od rizota stále nemiešame, v podstate len necháme vsiaknuť vývar s koreninami
  • vďaka dvom panviciam môžete už pri jednom varení vyskúšať rôzne obmeny (vegetariánsku verziu s baklažánom, cuketou, tofu, hubami; iné druhy a kombinácie mäsa ako sú králičie, kačacie, jahňacie, morské plody či ryby; viac pikantnú verziu pre dospelých či menej pikantnú verziu pre deti; čerstvé bylinky a iné doplnkové koreniny). Hovorí sa, že v každej paelle by mal byť aj "kúsok mora"., lebo len vtedy má všetky chute typické pre krajinu svojho pôvodu 😊
  • pozor, panvica z kotliny je zospodu zadymená a samozrejme rozpálená, vždy panvicu podložte podložkami pod hrnce tak, aby ste zabránili znečisteniu a poškodeniu vybavenia Vily
  • na záver panvice odmáčajte a dobre očistite tak, aby aj ďalší hostia mohli s radosťou vyskúšať toto chutné a jednoduché jedlo 😊 
Hotová paella
Hotová paella