
Varíme si paellu
Chutným, výdatným a relatívne lacným jedlom, ktoré si naši hostia vo Vile Doliny radi pripravujú, je paella. Pochádza z Valencie na východnom pobreží Španielska, kde sa tradične varí na otvorenom ohni (u nás na kotline). Zvyčajne sa kombinujú spolu aspoň tri druhy mäsa (v našom recepte chorizo, kuracie a krevety), pestrofarebná zelenina a ryža. Veľmi dôležitý je pravý šafran, ktorý dodá paelle charakteristickú intenzívnu chuť, farbu a arómu.

Paella sa varí na špeciálnej panvici, ktorá je široká a nízka. Jedlo tak postupne prepája chute a lepšie sa rozloží teplota, aby sa rovnomerne piekli všetky miesta naraz. Vo Vile Doliny sú k dispozícii hneď dve paella panvice na kotlinu - jedna smaltovaná, druhá nerezová.

Na prípravu jednej plnej panvice (približne 10 porcií) potrebujeme:
- aspoň 1 bežné balenie pravého šafranu (cca 10-12 g), ideálne dvojnásobok
- 2 kocky zeleninového alebo kuracieho vývaru do 1 l vody
- 6 lyžíc olivového oleja plus extra na pokvapkanie
- 250 g choriza, nahrubo nakrájaného alebo inej vhodnej (stredne) pikantnej údeniny
- 1 kg vykostených nakrájaných kuracích pŕs
- 2 cibule nakrájané nadrobno
- 5 strúčikov cesnaku nakrájaných nadrobno
- 2 červené papriky bez semienok a nakrájané
- 5 čajových lyžíc údenej mletej papriky
- 500 g ryže na paellu alebo na rizoto (arboria, basmati)
- 10 stredne veľkých paradajok, nakrájaných nahrubo
- 200 g mrazeného (zeleného) hrášku
- 500 g uvarených kreviet (chladených alebo rozmrazených)
- na servírovanie petržlenovú vňať a 2 citróny nakrájané na kolieska na servírovanie

- Šafranové pramienky vložíme do vývaru a necháme lúhovať, kým pripravíme zvyšok paelly.
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja. Vložíme chorizo a smažíme, kým nebude chrumkavé a neuvoľní sa olej. Chorizo vyberieme, odložíme bokom, pričom olej necháme na panvici.
- Na tú istú panvicu dáme kuracie mäso a opäť smažíme, kým mäso nie je zlaté a prepečené. Mäso znova vyberieme, pričom šťavu necháme na panvici.
- Do panvice nalejeme znova trochu oleja a pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania opekáme, kým nezmäknú a nezačnú sa farbiť na hnedo. Vmiešame nakrájanú aj mletú papriku s ďalšou lyžicou oleja a za stáleho miešania opekáme ďalšie 1-2 minúty. Panvica by mala mať na dne veľa chrumkavých hnedých kúskov.
- Pri vyššej teplote rýchlo vmiešame suchú nepremývanú ryžu, aby sa dobre obalila v oleji a potom zalejeme vývarom s vylúhovaným šafranom. Pridáme podľa potreby ešte asi pol litra až liter vriacej vody. Z dna panvice priebežne drevenou varechou zoškrabujeme lepkavé hnedé kúsky.
- Opečené kuracie kúsky vrátime na panvicu a pridáme nakrájané paradajky. Panvicu prikryjeme a varíme na miernom ohni približne 10 minút, raz alebo dvakrát premiešame. Hrach, krevety a opečené chorizo rozložíme navrch, znova prikryjeme a necháme variť ďalších 10 minút alebo kým nie je ryža uvarená a nevsaje väčšinu tekutiny v panvici.

Panvicu opatrne stiahneme z ohňa, položíme na drievka alebo podložky pod hrnce, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút odpočívať. Niekoľkokrát premiešame, aby sa prísady premiešali, osolíme podľa chuti a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kolieskami citróna, podľa chuti aj s extra kvapkou oleja či čerstvo pomletým chili. Dobrú chuť!

Niekoľko praktických rád:
- kotlinu umiestnite do vzdialenosti najmenej 3 metre od najbližšej steny kvôli prevencii pred požiarom či prípadným poškodením strechy/omietky a majte po ruke pripravenú pokrievku (nájdete na kotline alebo v kuchyni) pre prípad vznietenia oleja (na panvici), v žiadnom prípade nelejte na horiaci olej vodu!
- ak máte čelovku, vezmite si ju, večer pomôže aj pri zapnutom senzorovom osvetlení
- využite prenosný nerezový servírovací vozík a majte všetky pripravené prísady poruke pri kotline
- na správnu intenzitu ohňa vám úplne stačí jedno až dve horiace polienka
- jemne pripálená paella je úplne OK, tak chutí najlepšie 😊
- paellu narozdiel od rizota stále nemiešame, v podstate len necháme vsiaknuť vývar s koreninami
- vďaka dvom panviciam môžete už pri jednom varení vyskúšať rôzne obmeny (vegetariánsku verziu s baklažánom, cuketou, tofu, hubami; iné druhy a kombinácie mäsa ako sú králičie, kačacie, jahňacie, morské plody či ryby; viac pikantnú verziu pre dospelých či menej pikantnú verziu pre deti; čerstvé bylinky a iné doplnkové koreniny). Hovorí sa, že v každej paelle by mal byť aj "kúsok mora"., lebo len vtedy má všetky chute typické pre krajinu svojho pôvodu 😊
- pozor, panvica z kotliny je zospodu zadymená a samozrejme rozpálená, vždy panvicu podložte podložkami pod hrnce tak, aby ste zabránili znečisteniu a poškodeniu vybavenia Vily
- na záver panvice odmáčajte a dobre očistite tak, aby aj ďalší hostia mohli s radosťou vyskúšať toto chutné a jednoduché jedlo 😊
